Arsenal

Az Arsenal Football Club-ot – becenevükön csak Ágyúsok – 1886-ban alapították a Woolwich Arsenal Lőszergyár dolgozói Dial Square néven, amit hamarosan Royal Arsenalra, később pedig Woolwich Arsenalra módosítottak. A végleges név pedig 1913-ban jött létre, amikor is átköltöztek az – azóta már az Emirates Stadionra cserélt – Highbury Stadionba. A csapat hagyományos színei a piros és a fehér, de olykor a sárga/arany és a kék szerelés is előfordul mérkőzéseiken. Napjainkban említésre méltó még továbbá női testvércsapatuk az Arsenal LFC is, akik a legsikeresebb angol női foci csapatnak számítanak!

A club a megalakulástól kezdve hosszú ideig szót érdemlő sikerek nélkül tengette napjait, mígnem az 1930-as évekkel beköszöntött a változás, hisz ezután öt League Championship címet és két FA-Kupát is megnyertek. Mint sok más csapatnál, az Arsenalnál is betett a világháború, hisz az azt követő évek ismét számottevő sikerek nélkül teltek el. Az 1970-71-es szezonnal azonban ismét felfelé ívelt a szekér! Az angol liga történetében ugyanis másodikként mondhatták el magukról, hogy duplázós szezont zártak! Az ezt követő években pedig kemény munkával elérték, hogy minden tekintetben véve sikeres legyen a csapat, és a mai napig is a liga elitjébe tartozzanak, egy fajta örök esélyesként mind az FA, mind a Ligakupában és a bajnokságban is.

Az 1986-os nagy edzőváltás ismét egy sikeres időszakot hozott magával a csapatnak, hisz George Graham kinevezése után azonnal megszerezte a csapatnak története első Ligakupa győzelmét, amit két év múlva egy méltán elhíresült Liverpool elleni szezonzáró meccs és egy League Championship győzelem követett. Ráadásul a 90-91-es szezonban ismét bajnoki címet ünnepeltek, nem is akár hogyan, hisz az egész szezonban csupán egyetlen egy mérkőzést vesztettek el. 1993-ban kupaduplázást vittek végbe, sőt 1994-ben a Kupagyőztesek Európa-kupáját is hazavihették! Ezután viszont ismét változás következett, hisz akkori edzőjük továbblépni kényszerült, köszönhetően annak, hogy kiderült, egyes játékosok leigazolásából jutalékot élvezett. Így egy úgy mond átmeneti év következett a klub életében – amikor is a csapathoz érkezett egy azóta is legendának számító figura, bizonyos Dennis Bergkamp. Ezután pedig egy szintén mesés, és azóta is tartó sikertörténet következett, hisz az 1996-97-es szezonban a csapathoz érkezett az azóta is a csapatot irányító francia menedzser, Arséne Wenger!

A francia edző pedig tovább vitte, sőt még tovább is fejlesztette azt, amit örökbe kapott! Az ő csapata volt például az első londoni club, akiknek sikerült bejutniuk az UEFA Bajnokok Ligájának döntőjébe, amit a szurkolók nagy-nagy sajnálatára elbuktak az FC Barcelona ellen. Ez a cím azóta is hiányzik a vitrinjükből, és hasonló közelségbe nem is kerültek hozzá azóta sem. Más téren ugyanakkor bőséggel értek el sikereket. Nem kis teljesítmény volt például a 2003-04-es bajnoki címük, amit egy eszméletlen veretlenségi széria kíséretében nyertek meg. Tegyük hozzá, ráadásul azóta sem volt egy csapat sem, aki veretlenül tudta volna a magasba emelni a bajnoki serleget.

A közel 20 éve tartó Wenger érában lényegében – a Bajnokok Ligájától eltekintve – mindent megnyert a csapatattal, amit csak lehetett és bár voltak/vannak sikertelennek mondható évei, még is minden évben aktív szereplőiként vannak ott a bajnoki versenyfutásban. Ráadásul a nevéhez fűződő időszakban igazi világklasszis nevelő központtá vált az Arsenal akadémiája és a felnőtt csapata egyaránt! Több nemzedék klasszisainak kinevelése fűződik már nevükhöz, így bizton mondhatjuk, hogy habár nem ők a legsikeresebb csapat Angliában – bár nincsenek távol ettől sem – még is mindenképpen dicséretet érdemel az, amit véghez vittek. Hisz annyi fiatal labdarúgónak adtak már lehetőséget és indítottak meg a siker útján az egyébként szemnek tetszetős, támadó focijukkal, hogy méltán váltak világszerte szimpatikussá fiataloknak és időseknek egyaránt.

Kategória: