Norwich City

A Norwich City Football Club csapatát 1902.-ben, a Criterion Cafe-ban egy találkozó alkalmával alapították. Megalapításuk ötlete már 1868-ban szóba került, de ekkor még nem sikerült összeállítani a minimum 20 fős keretet, így akkoriban ez még csupán egy álom maradt, ami később valóra is vált. Első trófeájuk például még amatőr csapatként nyerték 1882-ben. Ahogy a labdarúgás kezdett egyre népszerűbbé válni, úgy csatlakozott egyre több amatőr játékos az akkor még Norfolk & Norwich néven szereplő csapathoz, majd mikor már a megfelelő létszám is kialakult a csapat profi szintű létrehozásához, külön engedélyt kértek, hogy a Newmarket Road – ahol addig is játszották hazai mérkőzéseiket, és négy amatőr kupa bezsebelésének is a helyszíne volt – lehessen a csapat székhelye.

Mondanunk sem kell, az engedélyt a csapat megkapta, így már hivatalosan is profi csapatként indulhattak neki az új szezonnak. Első tétre játszott mérkőzésük pedig kapásból egy FA-kupa mérkőzés volt a Beccles Claxtonn csapata ellen, amit a mára már csak “Kanárik” becenéven elhíresült Norwichiak meg is nyertek. Ekkoriban még a kék és a fehér szín jellemezte a csapat szereléseit, már ez érdekes módon teljesen eltűnt, hisz napjainkban a Norwich szerelése a sárga és a zöld, illetve a vörös színekből épülnek fel.

Az 1904-05-ös szezonban egy kisebb botrányba keveredett a csapat, ami miatt az FA Commission-ból kizárták őket, ezután ismét próbált egy nagyot dobni a vezetőség és új játékosok felkutatására vették a fejüket, felszereléssel és utazási költséggel is támogatva azokat – ami meg kell jegyezni nem volt mindennapi akkoriban. Az eredmény nem is maradt el, az 1905-06-os szezonban már a Southern Leagueben indulhatott a csapat. Ezután közel 15 évig ezen a szinten is ragadt a Norwich csapata, legjobb helyezésük érdekes módon éppen az első szezonjukban született, amikor is a hetedik helyen végzett a kanárik csapata. A hirtelen mezváltás időpontja is ekkorra tehető, bár hivatalos indoklást ennek okáról a vezetőségtől nem adtak. 1935-ben ráadásul új helyszínre, a Carrow Road-ra költöztek, ahol azóta is játsszák hazai mérkőzéseiket.

Megalakulásuktól kezdődően be kell vallani, nem ők voltak a legfelkapottabb csapat az angol labdarúgás történetében. Történelmüket nem is tarkítják kimagasló eredmények, hisz a Norwich City FC csapata leginkább – igazi kanáriként – hol az első, hol a másod, hol a harmadosztályú bajnokságban küzdöttek. Első osztálybeli bajnoki címet szurkolóik nagy-nagy sajnálatára eddig még nem ünnepelhettek, legnagyobb diadalukat két Ligakupa győzelem jelentette. Mivel a 2015-16-os kiírásban ismét egy gyengébb szezon következett, így a most következő esztendőben újfent a másodosztályban küzdhetnek a visszajutás érdekében.

Kategória: