Sunderland

A Premier League tavalyi – 2015/16 – kiírásának tizenhetedik helyezettje a Sunderland Association Football Club Tyne and Wearben, Anglia északkeleti szegletében található. Jelenlegi stadionjuk a Stadium of Light 1997 óta, azt megelőzően 1 év híján 100 évig a Roker Park névre keresztelt stadion volt helyszíne hazai rendezésű futball mérkőzéseiknek. Az 1890-es esztendő óta hivatalos tagai az Angol Labdarugó Ligának, ráadásul a csatlakozásuktól kezdődően egészen 1958-ig megszakítás nélkül szerepeltek az első osztályban! Mezüket tekintve a piros-fehér függőleges csíkos a tradícionális felszerelésük, de olykor tömör kékbe is öltöznek, általában ez az idegenbeli mezük. Legnagyobb riválisuknak a Newcastle United csapata mondható, akikkel első mérkőzésüket még 1898-ban vívták, és azóta is vívják szakadatlan, igaz, a szarkák jelenlegi másodosztályba való kiesésével idén – ha csak a kupákban nem futnak össze – idén elmaradnak a Tyne-Wear derby néven elhíresült mérkőzések.

Megalakulásuk nem mondható éppen megszokottnak, hisz egy Glasgowban született tanárnak, egy bizonyos James Allan-nek köszönhető! Történt ugyanis, hogy 1879-ben ez a bizonyos tanár megalapította saját amatőr csapatát, melynek ráadásul kezdetben csak tanárok lehettek a résztvevői. Nevük ekkor még Sunderland and District Teachers Association Football Club volt.  Ezt a szabály 1 évvel később viszont, annak ellenére, hogy a tanár szó még szerepelt a csapat nevében, eltörölték és onnantól bárki jelentkezhetett hozzájuk játékosnak. További érdekesség még, hogy volt még egy csapat Sunderlandben, amit ráadásul szintén James Allan alapított és a két csapat nem is ápolt túl jó viszonyt egymással, viszont annak tönkremenetelével már csak az utólag Sunderland AFC-re változtatott nevű club maradt meg.

Az első osztályba 1890-ben csatlakoztak és hamarosan ki is harcolták maguknak a liga alapítójától, William McGregor-tól a “Minden tehetség csapata” becenevet. Meg kell jegyezni nem ok nélkül, hisz 1892-ben, 93-ban és 95-ben is bajnoki címet ünnepelhettek. Sőt, 1913-ban csak az Aston Villa csapatának “köszönhetően” nem sikerült duplázniuk, mivel a bajnoki cím megnyerésének ellenére, az FA-kupa döntőjében veszítettek. Történetüket nézve összesen hatszor sikerült bajnoki címet szerezniük, ami mellé két FA-kupa győzelem párosul.

A jó kezdés ellenére mi volt, ahol megtörhetett a csapat? Sajnos, mint sok más club életében, a Sunderland csapatánál is a világháború – főleg a második – volt, ami derékba törte “karrierjüket”. Igaz sokáig keményen próbálkoztak, több átigazolási rekord megdöntése is szerepelt a nevük mellett, de sajnos a sikerek ezek ellenére is elmaradtak, ráadásul 1958-al kezdődően már egyre többször előfordult velük az, ami korábban egyszer sem. Hogy kiestek az első vonalból a másodikba, sőt volt hogy még a harmadikba is. Utolsó jelentős eredményüket a Leeds United felett aratott FA-kupa döntőbeli győzelem volt. Azóta pedig lényegében csak szép emlékként nézhetnek vissza korábbi szerepléseikre, hisz az idényről idényre – egy-egy jobb periódustól eltekintve – az első osztályban ragadás, a túlélés az, ami jellemzi őket.

Kategória: